Back to All Events

Carlo Gesualdo - Tenebrae Responsoria

  • janskerk 26 Janskerkhof Utrecht, UT, 3512 BN Netherlands (map)

OVER HET CONCERT: 

Het was alsof je daar, in die Janskerk, een tijd herbeleefde die je nooit eerder beleefde, alsof de tijd zelf werd opgeheven, die stemmen tilden je op.’ Dat schreef Wim Boevink enkele maanden geleden in Trouw, na zijn louterende concertervaring bij Graindelavoix. De groep gaf een marathonconcert tijdens het Utrechtse festival Le Guess Who?, op uitnodiging van het Festival Oude Muziek. Vandaag gaan Schmelzers onverschrokken zangers dezelfde uitdaging opnieuw aan. 

De Tenebrae-responsoria van Gesualdo dateren uit 1611 en werden gezongen tijdens het nachtelijke getijdengebed in de drie dagen voor Pasen. Björn Schmelzer, vorig jaar co-curator van het Festival Oude Muziek, laat de pas in 1950 herontdekte en soms shockerende klankexperimenten van de Napolitaan kraken en schuren in een vier uur durend concert in drie hoofdstukken.

Earlier Event: August 30
Carlo Gesualdo - Tenebrae Responsoria
Later Event: October 5
THE INDIAN QUEEN - HENRY PURCELL